Post Pregnancy Tag

Mijn zwangerschap is inmiddels alweer drie jaar geleden. Drie jaar! Ik kijk met een goed gevoel op mijn zwangerschap terug. Maar een tweede zwangerschap stellen we nog even uit. Ik ben er nog niet aan toe en heb m’n handen al vol genoeg aan Fleur. Die negen maanden zwangerschap gingen snel voorbij. Hier en daar wat last van zwangerschapskwaaltjes, maar het is me allemaal meegevallen. De bevalling daarintegen duurde erg lang (36 uur!) Fleur is uiteindelijk via een keizersnee ter wereld gekomen. Het maakte mij niet meer uit, als ze er maar eens uitkwam. Ik hoop toch stiekem dat bij een eventuele tweede de bevalling iets gemakkelijker gaat.

IMG_0153

Hoe oud is je kindje nu?
Fleur is drie jaar, wat vliegt de tijd toch!

Hoe voel je je?
Ik voel me wel goed! Ik vind het moederschap leuk, al merk ik wel dat het opvoeden nu is begonnen. En dat kan soms best lastig zijn. Fleur kan ineens boos worden of onwijs koppig doen, dan is mama zijn even wat minder leuk.

Nog last van kwaaltjes?
Tijdens mijn zwangerschap had ik de eerste 20 weken last van ochtendmisselijkheid. Dat duurde ook echt tot stipt 12.00 uur, dan was het ineens voorbij. Je ruikt alles ook beter als je zwanger bent, dus als ik iets smerigs rook, moest ik mijn best doen om niet naar de dichtsbijzijnde wc te rennen. Verder had ik niet echt last van kwaaltjes. Hoe langer je zwanger bent, hoe meer ongemakken je ondervindt. Zo kreeg ik door m’n dikke buik sneller last van mijn rug of moest ik vaak naar de wc, doordat Fleur op mijn blaas drukte. En ook had ik een hoofd als een vergiet. Ik vergat van alles, moest afspraken of to do dingen echt opschrijven.

Nu heb vrijwel nergens meer last van. Ik vergeet nog steeds weleens dingen, maar ik denk dat dat meer aan mij ligt, dan dat dat een overblijfsel is van mijn zwangerschap.

Is je eetlust veranderd?
Ik heb tijdens mijn zwangerschap geen last gehad van cravings naar bijzondere dingen. Maar ik was wel een enorme snoepkont. Ik was gek op chips, chocolade en met name McFlurry’s, (vandaar de naam Fleur, grapje hoor). Ik belde Kevin dan op na zijn middagdienst, hij is dan om 23.00 uur klaar, of ie nog een McFlurry meewilde nemen. Mijn eetlust is verder niet veranderd, ik hou nog steeds van chips, chocola en ijs, maar ik eet het niet meer elke dag zoals toen.

Zwangerschapskilo’s?
Het is echt heel erg, maar ik weet niet precies te zeggen hoeveel ik aangekomen ben. Ik denk uiteindelijk wel 20 kilo, misschien zelfs meer. Ik had op het einde van mijn zwangerschap een grote toeter. Ik dacht toen dat het wel mee viel, maar als ik nu foto’s terugzie, vraag ik me af hoe ik dat niet gezien kan hebben. Ergens maar goed ook anders was ik doodongelukkig geweest. Inmiddels zijn alle zwangerschapskilo’s er af. Ik let op wat ik eet en ik sport regelmatig. Ik ben nu zelfs slanker dan voor mijn zwangerschap.

IMG_0814

Hoe kijk je terug op je zwangerschap?
Met een heel fijn gevoel. Ik had haast geen last van kwaaltjes. Ik vond het heel bijzonder om mee te mogen maken. Het is een hele speciale periode uit mijn leven geweest.

Hoe kijk je terug op je bevalling?
Heftig en lang. Dat is het eerste wat me te binnen schiet. Ik had de hele nacht al weeën gehad, maar ontsluiting wilde maar niet meer worden. Mijn weeën namen zelfs in de loop van de ochtend af. Toen heeft de verloskundige mijn vliezen doorgeprikt en moest ik daarna naar het ziekenhuis toe. Ik kreeg al vrij snel een ruggenprik, dus ik voelde gelukkig geen pijn meer. Maar de ontsluiting werd maar niet meer, om 21.00 uur had ik 4 cm (je moet 10 cm hebben om te gaan persen). Toen is besloten om via een keizersnee Fleur ter wereld te laten komen. Ik vond dat helemaal niet erg en voor ik het wist werd ik de operatiekamer ingereden. En even later was Fleur er al. Het enige vervelende was, dat Fleur gelijk wegmoest met de kinderarts. Kevin ging met haar mee. Ze kwamen wel weer terug en heb ik Fleur even bij me gehad, maar daarna ging Fleur met Kevin alvast terug naar de kamer. Ze moesten mij nog dichtmaken (klinkt misschien een beetje vies). Toen ik op de kamer terugkwam, ik denk een halfuur na de geboorte, heb ik Fleur echt vast kunnen houden en hoefde ik haar niet meer los te laten. Tegenwoordig blijft je kindje bij je als je nog op de operatiekamer bent, maar drie jaar geleden was dat nog niet zo.

IMG_0915

Liever nog zo’n zwangerschap of liever nog zo’n bevalling?
Liever nog zo’n zwangerschap. Ik vond de bevalling wel erg lang duren. Ik zou het niet erg vinden om weer een keizersnede te ondergaan. Daar heb ik geen probleem mee. Maar zo lang wachten en je vervelend voelen, nee liever niet nog een keer.

Zijn er dingen die je anders had gewild?
Ik had graag wat meer willen genieten van mij zwangerschap. Ik vond het allemaal best spannend en de reacties waren ook altijd even afwachten. En ik zou willen dat ik meer genoten had. Ik vind het stom van mezelf dat ik geen fotoshoot heb gehouden van mij met mijn zwangere buik. Ik vind die foto’s zo mooi als ik dat zie en dat had ik ook graag gewild. Verder zijn er geen dingen die ik anders had willen hebben.

Hoe is het met jullie kindje?
Met Fleur gaat het hartstikke goed. Ze ontwikkelt zich goed. Ze zit wel een beetje in de peuterpubertijd, waardoor drie jaar zijn niet altijd even meevalt. Maar ook dat heeft grappige kanten. Fleur is onwijs nieuwsgierig en leergierig, ze is straks echt klaar om naar school te gaan.

Hoe zijn de nachten?
Daar hebben we nooit echt problemen meegehad. Fleur heeft van het eerste moment de nachten doorgeslapen. En ik weet dat we daar echt heel veel geluk mee hebben gehad. We stonden er mee van te kijken als ze ‘s nachts aan het huilen was. En zo gaat het al drie jaar. Ze slaapt zo’n 12 uur per nacht. Daardoor doet ze eingelijk geen middagdutjes meer, al een tijd niet meer. Behalve als ik merk dat ze echt moe is, maar meestal is daar geen sprake van.

Genietmomentjes?
Met z’n drietjes leuke dingen doen. Als Fleur uit zichzelf ‘Ik hou van jou’, zegt. Samen hand in hand lopen, knuffelen op de bank of als ze tegen me in slaap valt, al was dat meer iets toen ze nog een baby’tje was. Maar ook samen knutselen, zingen, dansen en spelen. Soms vind ik het moederschap best pittig, maar van zulke momentjes geniet ik zeker. Daar doe je het toch voor.

IMG_1401

De grootste verandering?
Dat ik nooit meer echt alleen ben. Ik vind het heerlijk om soms even alleen te zijn. Een serie te kijken, stukje te wandelen, gewoon een momentje voor je zelf. Ook spontane acties, zoals vanavond naar de bios of een drankje gaan drinken met vrienden. Dat kan nog steeds, begrijp me niet verkeerd, maar je moet alles plannen. En mijn relatie met Kevin is ook veranderd, we zijn maar even met z’n tweeën geweest, nu zijn we met z’n drietjes en is onze nummer 1 Fleur geworden.

Aan het werk?
Ik ben nog bezig met mijn studie. Maar daarna wil ik zeker aan het werk. Ik heb nu wel een bijbaantje, maar dat is alleen in het weekend. Ik zou graag vier dagen in de week aan de slag gaan, 1 dagje extra vrij voor Fleur om leuke dingen samen te blijven doen.

Jouw tip voor (aanstaande) moeders?
Luister naar je eigen gevoel. Je krijgt heel veel tips en goed bedoelde adviezen, maar jij bent de moeder en het is jouw kindje. Negen van de tien keer zit het echt goed. Mijn gevoel heeft me de afgelopen drie jaar niet in de steek gelaten. Maar het is ook echt niet verkeerd om hulp te vragen als je iets niet weet of je ergens zorgen om maakt.

Advertentie

3 gedachtes over “Post Pregnancy Tag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s