Een maandagochtend

Ik krijg weleens de vraag: “Hoe ziet een dag van jou er nou uit? Juf zijn is toch heel simpel?”… Juf zijn is hartstikke leuk en elke dag is anders. Het leek mij daarom leuk om eens een dag te beschrijven. Ik heb gekozen voor afgelopen maandag. Ik heb alleen de ochtend beschreven, omdat het verhaal anders nog langer zou worden.

file.jpeg

Zodra ik op school kom, zorg ik dat alles klaar is voor als de kinderen binnen komen. De stoelen netjes aan de tafels, de computer aan, de map klaar met de dagplanning en ik werp alvast een blik op de werkjes die ik vandaag wil/ moet doen.

Om 08.20uur gaat de deur open en sta ik bij de schuifdeur om elke leerling een hand te geven en een goedemorgen te wensen. Dit is heel fijn, omdat je elke leerling even in de ogen kan kijken. Aan de ogen van een kind zie je vaak al hoe hij/ zij zich voelt. Het binnenkomen is ook altijd even een kletsmoment voor de leerlingen. Tot de schuifdeur dicht gaat hebben ze de tijd om lekker te kletsen. We verwachten wel dat ze op hun stoel zitten, maar dat is soms nog weleens moeilijk, haha!

Om 8.30uur gaat de schuifdeur dicht en gaat de dag echt beginnen. Op maandag begin ik altijd met de weekendkring. Vaak zitten we dan in de gewone kring en luister ik naar de verhalen van het weekend. Eerst mogen de kinderen die wat mee hebben genomen vertellen en het laten zien. Dit varieerde van koekjes tot een nieuwe knuffel of nieuwe sokken. Ja echt waar, ze verzinnen van alles om te laten zien in de kring. Tijdens het kringgesprek komen de mooiste verhalen naar voren van de belevenissen van de leerlingen.

Na de kring was het tijd om vast de werkjes te bespreken. Wij hadden de middelste beurt met buiten spelen dus dan loopt de dag ook weer anders. Het einde van het thema is in zicht, dus er hoefde alleen werkjes afgemaakt te worden. Een aantal kinderen van groep 1 moesten een werkblad afmaken en voor groep 2 had ik wel een nieuw “werkboekje” gemaakt (aanbod werk richting groep 3). Door het spannend te introduceren (“Ik denk dat ik dit werk toch maar naar groep 3 ga brengen, ik denk dat het wat te moeilijk is” “Nee… dit lijkt me toch niet handig”) staan de kinderen te springen om het werkblad te maken. Dit keer ging het over de letter r ( “RRR”, geen “ER”) en was die gekoppeld aan ons thema ruimte.

Na het werken hebben we gegeten en gedronken en daarna heb ik een filmpje opgezet van een magische schoolbus die langs de planeten ging. Dat vonden ze erg leuk. Door de vieze regen zijn we niet naar buiten gegaan en na het eten en het drinken, zijn we terug naar ons werkje gegaan.

Als ik de wekker zet om op te ruimen maak ik er altijd een heel riedeltje van, om ervoor te zorgen dat alle leerlingen opletten. “Doe je armen omhoog, doe je armen op je rug, doe je handen op je billen, schudden met je billen, doe je armen over elkaar.” Dit varieert vaak, zodat het een verrassing blijft. De kinderen staan daardoor steeds sneller stil als ik in mijn handen klap.

Na het opruimen is het alweer tijd om naar huis te gaan. Wat was het weer een fijne en gezellige ochtend die heel snel voorbij is gegaan. Tijdens zo’n dag hoor je de leukste uitspraken van de kinderen, maar daar kom ik volgende week op terug!

Liefs,

Marlies

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s