Tante Lies schrijft: Juf Marlies vs. Tante Lies

Dit jaar is het zover! Fleur gaat naar de basisschool. Toen ik begon aan de pabo vond ik het zo’n leuk idee dat als ik (hopelijk) mijn diploma in ontvangst kon nemen, Fleur naar school toe ging. Het duurde toen nog heel lang, maar nu zit ik toch echt in mijn laatste jaar en gaat Fleur over een paar maanden beginnen aan haar eerste jaar op de basisschool.

Tijdens mijn opleiding heb ik vaak stage gelopen in groep 1. Ik heb veel lieve kindjes in mijn klas gehad en veel dingen zie ik echt terug in Fleur!

Wel merk ik echt dat ik buiten school heel anders ben. Natuurlijk heb ik op mijn opleiding veel geleerd, maar er zijn een paar momenten met Fleur  dat ik toch liever voor de rol van tante Lies kies i.p.v. Juf Marlies. Ik vind juf zijn geweldig , maar om tante Lies te zijn is nog veel leuker!

2014-08-12 16.00.56

Woorden verbeteren
Natuurlijk weet ik dat het belangrijk is dat je de woorden goed verbeterd als een kind dit fout zegt. Het beste is dan nog om de gehele zin van het kind te herhalen en het foute woord te vervangen voor het goede woord. Toch doe ik dit bij Fleur eigenlijk nooit. Ik vind het zo schattig als de zegt dat haar vinger aan het bloederen is of dat ze niet meer wilt lopen, omdat ze teveel geloopt heeft.
Fleur heeft een hele kleine pinguïn tussen haar speelgoed zitten. Fleur noemt een pinguïn echter een pingping. Ik vind dat zo schattig dat ik dit haar tijdens het spelen wel zo’n 10 keer laat zeggen. Ik betrap mij er trouwens zelf ook op dat ik een pinguïn een pingping noem als ik bij haar ben….

Tellen verbeteren
Nog zoiets.. In groep 1 begin je met het leren van de telrij. Ook synchroon tellen komt hier dan aanbod. (Bij synchroon tellen zeg je het telwoord tegelijk met het aanwijzen van het voorwerp)

Fleur heeft een boekje wat ze leest als ze naar bed gaat. Als ik moet oppassen en dat boekje bij het naar bed gaan voor moet lezen, tellen we echt al in de goede volgorde tot 10. Buiten het naar bed gaan, zijn er veel situaties waarbij Fleur aan het tellen is. Zijn het niet de patatjes op haar bord, dan is het wel een reeks hartjes die ik via Whatsapp heb gestuurd. “och wat schattig tante Lies” klinkt het dan. “Dat zijn wel 1,2,3,5,7,8.. DRIEEEEEEE hartjes”. Die drie wordt op zo’n feestelijke en blije manier uitgesproken dat het lijkt alsof ik er wel een miljoen heb gestuurd. Terwijl ik weet dat het misschien slim is om het te verbeteren, laat ik haar lekker genieten van de DRIEEEEE hartjes die ik heb gestuurd.

Het goede voorbeeld geven
Dit is misschien nog wel het belangrijkste op de basisschool. Als juf zijnde moet je natuurlijk het goede voorbeeld geven. Ik wil nu niet zeggen dat ik buiten school iemand ben die de hele dag aan het schelden is, maar er kan als ik met vriendinnen ben nog wel eens een woordje uit mijn mond glippen.. Toen Fleur op een gegeven moment echt begon te praten, zei ik tegen Free dat ik daar nu echt op ging letten. Helaas is dat niet helemaal gelukt.. Op een gegeven moment begon Fleur een woord te herhalen wat ik blijkbaar heel vaak zei. Fleur was toen echt een papegaai en dat was onwijs schattig… Maar het was iets minder schattig en grappig toen we in de winkel stonden ( bij de kassa..) en Fleur heel hard en met een grote glimlach “Ohmieegassjjj” zei. Ik keek haar aan.. en toen naar de caissière en als laatste naar Free. Ik zei maar snel tegen Fleur “Oh, heb je zo’n trek in ham en kaas?”. Het meisje bij de kassa was natuurlijk niet dom, maar het leek echt een beetje op hammiekaajs als ze het zei. Helaas bleek het niet bij één keer en zei ze dit op de gekste momenten..
Gelukkig is ze de hammiekaaajs nu vergeten ( hopelijk…) en probeer ik qua taalgebruik maar wat meer mijn juffenrol te pakken bij Free.. Ik wil niet weer op mijn geweten hebben dat ze een gek woord zegt door mij haha.

Liefs,

Marlies

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s